Herceg Novi: biser Jadrana – vodič kroz najveće atrakcije

Herceg Novi, jedan od najljepših i najpoznatijih gradova na crnogorskoj obali, smješten je na ulazu u Bokokotorski zaliv, gde se Jadransko more susreće sa strmim planinama. Osnovan 1382. godine, grad ima bogatu i burnu istoriju, koju su oblikovale razne kulture i civilizacije – od Ilira i Rimljana, preko Vizantije i Osmanlijskog carstva, pa sve do Mletačke republike i Austrougarske. Ova raznolika prošlost vidljiva je u njegovoj arhitekturi, tradiciji i kulturnom nasljeđu.

Danas je Herceg Novi poznat kao “grad sunca” zbog svoje blage mediteranske klime i preko 200 sunčanih dana godišnje. Sa svojim bujnim zelenilom, egzotičnim biljnim vrstama koje krase parkove i šetališta i kristalno čistim morem, grad predstavlja idealnu destinaciju za sve ljubitelje prirode, kulture i istorije. Njegove uske kamene ulice, brojne tvrđave i crkve, kao i bogata ponuda kulturnih manifestacija, čine Herceg Novi jedinstvenim mjestom koje privlači posjetioce iz cijelog svijeta.

Herceg Novi je takođe poznat po svojim ljekovitim izvorima i blatu, što ga čini popularnim zdravstveno-turističkim centrom. U kombinaciji sa gostoprimstvom lokalnog stanovništva, ovo mjesto pruža poseban osjećaj dobrodošlice i topline svakom posjetiocu. Bez obzira da li ste u potrazi za avanturom, opuštanjem ili kulturnim obogaćenjem, Herceg Novi će Vam ponuditi nezaboravna iskustva i sjećanja. U nastavku ćemo Vam detaljnije predstaviti glavne atrakcije koje naš prelijepi grad čine tako posebnim i privlačnim za turiste:

Stari grad

Stari grad Herceg Novog, sa svojim uskim kamenitim ulicama i očaravajućom arhitekturom, pruža posjetiocima pravi osećaj prošlih vremena. U Starom gradu se nalaze brojne znamenitosti:

Sat kula (Sahat Kula): Ova kula, izgrađena 1667. godine, dominira gradskim pejzažom i predstavlja jedno od prepoznatljivih obilježja grada.

Kanli Kula: Srednjovjekovna tvrđava koja danas služi kao otvorena scena za kulturne manifestacije. Sa nje se pruža spektakularan pogled na grad i more.

Tvrđava Forte Mare: Još jedna istorijska tvrđava, izgrađena u 14. vijeku, koja je savršeno očuvana i otvorena za posjetioce.

Škver

Centralna i najživlja tačka Herceg Novog, predstavlja neizostavno mjesto za sve posjetioce koji žele da osjete puls grada. Ova slikovita luka nudi spoj bogate pomorske tradicije, živopisne atmosfere i prelijepih pejzaža, čineći je savršenim mjestom za istraživanje, opuštanje i uživanje u mediteranskom šarmu grada.

Manastir Savina

Manastir Savina, smješten nedaleko od centra grada, datira iz 1030. godine i jedan je od najvažnijih pravoslavnih manastira u regionu. Kompleks manastira obuhvata tri crkve, od kojih najstarija potiče iz 11. vijeka. Manastir posjeduje bogatu zbirku ikona, knjiga i drugih vrijednih artefakata.

Šetalište Pet Danica

Ovo šetalište, dugačko 7 kilometara, proteže se duž obale i povezuje Igalo sa Meljinama. Idealno je za opuštajuće šetnje, vožnju bicikla ili uživanje u prelijepim pogledima na more. Na šetalištu se nalaze brojni kafići, restorani i plaže, što ga čini omiljenim mjestom kako za turiste tako i za lokalno stanovništvo.

Plava špilja

Plava špilja je prirodni fenomen smješten na poluostrvu Luštica. Ova pećina je poznata po svojoj tirkizno plavoj vodi koja stvara očaravajući vizuelni efekat kada sunčeva svjetlost prodre kroz otvore pećine. Izleti brodom do Plavih špilja su popularna turistička atrakcija.

Park Boka

Ovaj park, smješten u centru Herceg Novog, idealno je mjesto za opuštanje i uživanje u prirodi. Park je prepun egzotičnih biljaka, koje su donesene iz raznih djelova svijeta, zahvaljujući pomorskoj tradiciji grada.

Igalo i Institut “Dr. Simo Milošević”

Igalo, poznato po svojim ljekovitim blatom i mineralnim vodama, dom je Instituta “Dr. Simo Milošević”. Ovaj institut je jedan od najpoznatijih zdravstveno-turističkih centara u regionu, specijalizovan za rehabilitaciju i talasoterapiju.

Mirište i Žanjic

Ove dvije prelijepe plaže, smještene na poluostrvu Luštica, savršene su za jednodnevne izlete. Kristalno čista voda, prelijepi pejzaži i miran ambijent čine ih idealnim mjestima za Vaš odmor.

Hercegnovski Karneval

Ovaj događaj, koji se održava svake godine u februaru, privlači posjetioce iz svih krajeva svijeta. Karneval je poznat po svojim živopisnim paradama, maskama i bogatom programu kulturnih manifestacija. Ovaj karneval je poznat i pod nazivom „Praznik mimoze“, jer se održava u čast cvijeta momoze i simbolizuje dolazak proljeća. Traje nekoliko sedmica i uključuje različite kulturne, zabavne i sportske manifestacije.

Herceg Novi je grad koji nudi nešto za svakoga, bilo da ste ljubitelj istorije, prirode, kulture ili jednostavno tražite mjesto za opuštanje na prelijepim plažama. Sa svojim jedinstvenim šarmom i brojnim atrakcijama, naš grad sigurno će ostaviti nezaboravan utisak na Vas.

Zašto direktno rezervisati?

Napravite rezervaciju direktno putem našeg sajta za najpristupačniju cijenu.

Zašto direktno rezervisati?