Objavljeno: 14/02/2022

Happy Valentine

Da magija u vazduhu postoji, pogledajte u nastavku kroz fotografije koje smo, inspirisani vedrim duhom i posebnom energijom kojom Paulina, Lissette i Piper zrače, napravili u našem Apart-hotelu i upotpunili u jednu slatku priču drugarstva, pažnje i sjajne zabave!

Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, je praznik koji se svake godine proslavlja 14. februara. Veliki broj ljudi širom svijeta ga proslavlja, a naročito mladi parovi. Izvorno se ovaj praznik slavi u Protestantskoj i Rimokatoličkoj crkvi, ali osim zapadnih, ovaj dan i obilježava Pravoslavna crkva, ali kao dan Svetog Trifuna.  

Kažu da ljubav treba iskazivati svakog dana, ali je lijepo obilježiti i taj jedan dan u godini i podsjetiti se važnosti romantične ljubavi. Uostalom, ljubav je svuda oko nas i diše u raznim stvarima koje nas okružuju, pa zašto to i ne obilježiti i pokazati u jednom svečanom danu kao što je 14. februar - Dan zaljubljenih? 

Da li znate kako je ovaj praznik nastao? Ukoliko ste od onih koji ne znaju istoriju ovog datuma, evo jedne neobične i nesumnjivo tužne priče. 
Sveti Valentin je bio hrišćanski propovjednik, koji je 269. godine vjenčavao rimske vojnike sa njihovim voljenim ženama, uprkos tome što je to bilo zabranjeno i čak kažnjavano smrću. Da bi se sačuvao vojni moral i obezbijedio jaču ratnu snagu, car Klaudije II je je proglasio zakon sa kojim se zabranjuje vojnicima da se vjenčavaju, jer je vjerovao da će oženjeni muškarci radije razmišljati o svojoj ženi i porodici, nego o carstvu i borbi. 

Sa druge strane, Sveti Valentin je imao razumijevanja za muškarce koji su imali svoje ljubavi i željeli zasnovati svoju porodicu, te im je pomagao na razne načine. Mirio je posvađane parove, pisao ljubavna pisma umjesto njih, darivao cvijeće ženama i najbitnije od svega, sprovodio tajna vjenčanja za vojnike.

Kada je car Klaudije II saznao za to, naredio je da se sveštenik zatvori a ubrzo zatim i pogubi. Prema legendi, dok je Valentin još bio u svojoj ćeliji, slijepa ćerka zatvorskog čuvara se zaljubila u njega. Ali Valentin, koji je dao zavjet na celibat, nije mogao da joj uzvrati ljubav. Ipak, dan prije pogubljenja (13. februar), on joj je napisdao dirljivo pismo, u kome je priznao svoja istinska osjećanja. Djevojka je primila pismo nakon pogubljenja, i ako je vjerovati toj legendi, riječi ljubavi koje su joj čitali drugi dovele su je do izlječenja njenog slijepila. Tako je nastala tradicija pisanja ljubavnih pisama baš na 14. februar.

Naravno, ovaj datum ne predstavlja samo proslavljanje ljubavi među parovima, jer ljubav je sveopšta i odnosi se na niz drugih stvari, i zato zaslužuje biti proslavljena od strane svih.